Juryrapport

PLUIM VAN DE MAAND JUNI 2005

KOLLETJE, tekst Pieter Feller, illustraties Natascha Stenvert, uitgeverij Pimento

„Jeetje, wat gaaf zeg!” Van deze uitroep maakt de 4-jarige Kolletje graag gebruik als ze wil laten blijken dat ze zeer ingenomen is met… met bijvoorbeeld haar verjaardagscadeau, een roze fiets met zijwieltjes.
Zo begint het verhaal en ook al kun je dan nog niet lezen, aan de illustraties zie je meteen dat er iets feestelijks aan de hand is: een vlag in de tuin, slingers van vlaggetjes, ballonnen. Maar voor het cadeau van haar lievelingstante Laetitia, een paar zelfgebreide sokken, kan er niet meer dan een beleefd bedankje af. Aanvankelijk denkt Kolletje dat haar tante een grapje maakt als ze het over toversokken heeft, maar als ze dan met haar sokken aan ineens zonder zijwieltjes kan fietsen, valt alle twijfel weg. Het ligt voor de hand dat Kolletje de volgende dagen gebruik gaat maken van haar toversokken. Het is heel eenvoudig: hard denken aan wat je toveren wil, ogen dichtdoen en de toverspreuk zeggen. Die luidt: „Katherina, Orselia, Laetitia”. Dit is de echte officiële naam van Kolletje. De eerste twee namen van haar oma’s, de derde van haar tante, maar op het geboortekaartje stond al meteen: „wij noemen haar Kolletje”.
In twaalf hoofdstukken ontvouwen zich de gebeurtenissen die veroorzaakt worden door toversokken. Gevaarlijke dingen kun je er niet mee toveren, maar er blijven in het leven van Kolletje genoeg zaken over die ze met een toverspreuk naar haar hand kan zetten. Dat levert een aantal situaties op waarvan het wegtoveren van de spaghetti, waar Kolletje geen trek in heeft, de meest onschuldige is. De toepassing van de toverspreuk op campinggasten, waardoor die ineens in hun blootje lopen, is de meest hilarische.
Het aantrekkelijke van het verhaal zit hem natuurlijk in de tovenarij waarmee Kolletje in haar kleuterleven kan ingrijpen. In die zin is het een sterk wensvervullend verhaal. Kinderen die het verhaal horen voorlezen, zullen al gauw meedenken en voorzien op welke ogenblikken Kolletje van haar bijzondere gave gebruik zal maken.
Dan zijn er nog de geinige tekeningen die royaal als feestelijke confetti door het boek gestrooid zijn. Ze benadrukken het vrolijke karakter van de gebeurtenissen. Rood-wit gestreepte sokken die bovendien kriebelen als je ze aantrekt… u bent gewaarschuwd.

Herman Kakebeeke